27100, м. Новоукраїнка, вул. Соборна, 59   e-mail: inbox1@nu.kr-admin.gov.ua
Про адміністраціюПро район Економіка Сільське господарство Соціальна сфера Контакти

Адміністративні послуги

Нормативно-правові акти

Звернення громадян

ЦНАП

Регуляторна політика

Державні закупівлі

Фінанси

Консультації з громадськістю

Доступ до публічної інформації

Запобігання проявам корупції

Громадська рада

Реагування на критику

Архітектура та ЖКГ

Інформація для виборців

Архів

Територіальні органи

Органи місцевого самоврядування

Військовозобов'язаним

Європейський вибір

Запрошуємо до обговорення

 
 
Головна

Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачі яких є вода

З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода. Найпоширеніші з них гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, лептоспіроз, гельмінтози.

Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту. Механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.

Гострікишкові захворювання викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій — здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.

Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Воно залежить від характеру самого збудника, стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів його потрапляння в організм.

Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.

У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактерії та вірусносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:

для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

не пити воду з випадкових джерел;

при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;

кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);

купатися тільки в спеціально відведених місцях.

 Маєте проблеми зору?
Для збільшення розміру шрифта натисніть на клавіатурі одночасно 
"Ctrl" і "+"

Толерантне ставлення до людей з інвалідністю